Duurzame dakoplossingen

Een dak is niet meer zomaar een dak. Het is zoveel meer. Denk aan het bijdragen aan energiebesparing, het reguleren van waterafvoer en het opwekken van thermische energie. Ook vegetatiedaken en zelfs complete daktuinen behoren tot de mogelijkheden. Wij investeren continu in nieuwe kennis en technieken op deze gebieden.

Met de hedendaagse technologische mogelijkheden op het dak kunnen we op een economisch slimme manier inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen, zoals klimaatverandering, hoge grondstofprijzen, naderende olietekorten en het toenemende ruimtegebrek.

Een succesvolle verduurzaming begint met een goede inventarisatie van uw wensen en ambities en de mogelijkheden van uw pand. Onze specialisten maken vervolgens een rapportage en een plan van aanpak.

“Maar vaak is het verstandig verduurzaming van vastgoed integraal aan te pakken, waarbij het dak dus slechts een onderdeel van geheel is. Met het  samenwerkingsverband Ketenkracht, waarvan Cazdak Dakbedekkingen BV onderdeel uitmaakt, kunnen wij ook de integrale verduurzamingsvraagstukken oppakken. Ketenkracht is een slim concept in vastgoedbeheer waarin vier gerenommeerde bedrijven met elk hun eigen discipline hun krachten bundelen en daarmee een totaal dienstverlener zijn voor alle vastgoedprojecten (www.ketenkracht.com).”

Cazdak helpt u graag aan oplossingen om uw duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan:

Isolatieverbetering

De duurzaamheidsvraag begint al bij goed isoleren. Hiermee voorkomt u namelijk de energievraag. Wij zijn daarom voorstander van het Trias energetica principe: een driestappenstrategie om een energiezuinig ontwerp te maken.

Beperk het energieverbruik door verspilling tegen te gaan
Maak maximaal gebruik van energie uit duurzame bronnen, zoals wind-, water-, en zonne-energie.
Maak zo efficiënt mogelijk gebruik van (fossiele) energiebronnen om in de resterende energiebehoefte te voorzien
Bij energieoplossingen voor het dak denkt men vaak aan systemen die energie opwekken. Toch is goed isoleren van de schil nog steeds de meest rendabele manier om energie te besparen. Vooral goede dakisolatie is een zeer lonende investering. Door het dak gaat namelijk veel energie verloren. Een goede isolatie zorgt al snel voor een besparing van 30% op de energiekosten en dus ook de CO2 uitstoot. Natuurlijk kunt u voor een optimaal resultaat isolatie combineren met andere besparende of zelfs energiewinnende maatregelen. Het is echter belangrijk om bij de basis te beginnen: een goede en professioneel aangebrachte isolatie.

Circulaire daken

Circulaire dakbedekking is de meest milieuvriendelijke oplossing. Hierbij wordt gebruik gemaakt van gerecyclede materialen. Onze leverancier Derbigum heeft een uniek recycleproces ontwikkeld, waarbij productie- en snijresten en oude dakbanen gebruikt worden bij de fabricage van een nieuwe grondstof. Derbigum werkt hiervoor met een terugnameverplichting, waar wij graag aan meewerken. Door materialen te hergebruiken, helpen we de cirkel weer rond te maken en dragen we bij aan een circulaire economie.

Vegetatiedaken

Vegetatiedaken hebben heel veel voordelen. Ze geven uw dak een fraai uiterlijk, maken verblijf op het dak aangenamer, reguleren regenwaterafvoer, zorgen voor verkoeling in de zomer en dragen bij aan de flora en fauna. Daarnaast gaan vegetatiedaken vaak langer mee en hebben ze een positieve invloed op de luchtkwaliteit. De meeste daken zijn geschikt voor het aanbrengen van dakvegetatie, maar het is altijd verstandig dit in overleg met een constructeur vast te stellen. Wij adviseren en ondersteunen u graag bij dit traject.

“Het is van houtje-touwtje serieus vakwerk geworden” – Ton Arts, oud-dakdekker

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn de bekendste vorm van duurzame energieopwekking op daken. Hoewel zonnepanelen bij uitstek geschikt zijn voor platte en licht hellende daken, zijn ze hier niet altijd even eenvoudig te plaatsen. Er moet goed over nagedacht worden welke daken en welke systemen het meest geschikt zijn. Daarnaast zijn zonnepanelen onderhoudsarm, maar zeker niet onderhoudsvrij. Voor behoud van rendement moeten ze regelmatig onderhouden worden. Wij helpen u graag met het maken van de juiste keuzes en het verzorgen van het onderhoud aan uw zonnepanelen.

Witte reflecterende dakbedekking

Veel platte daken in Nederland zijn bedekt met zwarte bitumen. Deze dakbedekking bereikt op zonnige dagen snel hoge temperaturen. Aangezien het koelen van een gebouw drie keer zo veel energie kost als het verwarmen, loont een dak dat warmte meer reflecteert vaak de moeite. Dit kan met witte dakbedekking. Als u witte dakbedekking daarnaast combineert met zonnepanelen, kan dit nog eens extra rendement opleveren. Er is een grote keuze in witte daken. Sommige typen binden zelfs ook fijnstof. Er zijn echter grote verschillen in kwaliteit en onderhoud. Wij denken graag met u mee welk reflecterend dakbedekkingssysteem voor uw project de beste optie is en waarmee een positieve bijdrage wordt geleverd aan het leefcomfort in en om uw gebouw.

Zoek het ook hoger op

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten

Vacatures Onze projecten